Art Nouveau
Art Nouveau a apărut la sfârșitul secolului XIX începutul secolului XX, este continuarea mișcării Arts & Crafts. Aceasta mișcare a avut o influență asupra designului interior, arhitecturii, mobilierului cât și a designului grafic.
Alphonse Mucha– a avut cea mai puternică influență asupra stilului Art Nouveau, aducând în atenție elemente naturale realizate în culori luminoase, fete tinere cu păr frumos, îmbrăcate în rochii neoclasice, așa cum se pot vedea în lucrările sale: Cele patru anotimpuri și Patru pietre prețioase, au adus în atenția publicului noul stil care a fost numit la început stilul lui Mucha iar ulterior și-a căpătat numele de Art Nouveau care se traduce în Arta Nouă. Acest stil curat al lui Mucha a fost apreciat foarte mult la Paris încât s-a extins prin toata Europa, regăsindu-se sub alte denumiri: în Germania acest stil a fost cunoscut ca Stilul tinerilor (Jugendstil), în Austria era cunoscut sub numele de Secesiunea Vieneza, în Anglia era numit Stilul nou sau Liberty, în Spania a avut mai mult succes în regiunea Catalonia și s-a numit Modernism Catalan, în Italia a fost cunoscut ca Stilul Floral, iar în Rusia a fost numit Lumea artei sau în limba rusă mir iskusstva.

Alphonse Mucha
Cele patru anotimpuri și Patru pietre pretioase
Art Nouveau în arhitectură are la bază fierul și sticla, acestea regăsindu-se destul de des în stilul arhitectural. Belgianul Victor Horta a fost un arhitect și designer, iar împreună cu Henry van de Velde au fost primii artiști care au abordat stilul Art Nouveau sau cum era denumit în Belgia, Secesiunea Vieneză.
În anul 1892 la Hotelul Tassel din Bruxelles, Victor Horta, are prima lucrare în care aplică decorațiuni bogate în forme florale, unind astfel arta decorativă și arhitectura.
Această mișcare a durat până la jumătatea secolului XX.

Hotelul Tassel
Stilul reprezentativ a lui Victor Horta
Art Deco
Art Deco acest stil eclectic, la început a fost făcut pur decorativ, ulterior a fost abordat în industria fabricării hainelor, în designul grafic și cinematografic, a mobilei și a arhitecturii. Acest stil a ajuns și peste Ocean la New York, unde putem vedea faimoasele clădiri Chrysler, Rockefeller Center și Empire State Building.
Art Deco a influențat designul grafic iar în perioada anilor ‘20-’25 în America era căutat stilul european pentru că era un stil foarte sofisticat.
Unul dintre cei mai faimoși artiști ruși cu origini turcești Mehemed Fehmy Agha, a fost redactor la cele mai faimoase reviste din america respectiv Vogue și Vanity Fair, tot aici și-a publicat fotografiile cât și lucrările sale. Designul lui se deosebea prin fotografii care erau puse în unghiuri diferite, erau aranjate până la marginea paginii creând astfel un efect suprapus obținând impresia de vioiciune și dinamism. Aceasta a fost o schimbare revoluționară în ceea ce privește aranjarea în pagină. Prin firea sa avangardistă a încurajat designerii să încerce soluții noi și atrăgătoare.
Chrysler, Rockefeller Center și Empire State Building
Mehemed Fehmy Agha
Copertele revistei Vanity Fair
Cipe Pineles, a fost prima femeie regizor care a colaborat cu Vogue, Glamour, Seventeen și Charm. Aceasta a învățat meserie de la Mehmed Fehmy Agha, ulterior a fost angajată să caute designeri pentru a proiecta reviste în scopul comunicării în masă.
Această mișcare a durat până la începutul Primului Război Mondial.
Cipe Pineles –Copertele revistelor Seventeen și Charm
Cipe Pineles – pe prima pagină a revistei Charm
Concluzie
Art Nouveau a apărut la sfârșitul sec. XIX – începutul sec. XX, este continuarea mișcării Arts & Crafts, iar Art Deco a apărut la începutul secolului XX fiind influențat de mai multe stiluri precum: Cubism, Constructivism, Futurism și Neoclasicism. Chiar dacă sunt stiluri diferite, Art Nouveau merge pe stilul floral, natural, linii curbate, iar Stilul Art Deco pe linii cat mai drepte, simetrice. Ambele stiluri au avut o influență puternică asupra designului de interior, designului grafic, mobilier, arhitectură.